10.06.2018 Philippe wint Nederlandse competitie boccia

10.06.2018 Philippe wint Nederlandse competitie boccia
10.06.2018 Philippe wint Nederlandse competitie boccia
10.06.2018 Philippe wint Nederlandse competitie boccia

Het blijft maar prijzen en bekers regenen bij Spinnaker. Afgelopen zondag behaalde Philippe onverwacht maar niet minder verdiend de eindoverwinning in de Nederlandse bocciacompetitie.

Na 7 wedstrijddagen stond Philippe om een mooie vierde plaats met in totaal 12 gewonnen wedstrijden (op 20 matchen). De top 6 maakte zich klaar voor de eindstrijd, de play-off, in Beneden-Leeuwen.

De zes spelers, drie Nederlanders en drie Belgen, werden in 2 poules ingedeeld. Philippe kwam uit tegen 2 Oranjespelers, namelijk Barend Drost (BC1) en Nick Peeters (BC2). Hij begon eraan tegen Barend en liep na 2 end 3-0 uit. Maar in end 3 toverde Barend een sterk aanvalsplan uit en Philippe kon de ballen van Barend niet verplaatsen. Barend haalde vier punten binnen en deed er in het vierde end nog eentje bovenop. Einduitslag: 5-3.

Omdat Nick van Barend had gewonnen (met 6-3) moest Philippe winnen van Nick (met minstens 3 punten verschil) wou hij kans maken op de finale (enkel de nummers 1 uit de twee poules speelden de finale). Nick begon goed maar Philippe speelde zijn startbal knap weg en legde een zeer goede bal in Nick zijn werplijn. Die kreeg deze bal onvoldoende weg en Philippe kon zowaar nog 2 punten bijmaken. Een droomstart. In end 2 hielden ze elkaar in evenwicht (elk 1-1) maar in end 3 herhaalde zich hetzelfde scenario waar Philippe weer een zeer goede bal in Nick zijn werplijn wist te leggen. Ook nu weer wist Nick zich hier geen raad mee en haalde Philippe drie punten binnen. De kloof was geslagen. In end 4 was het een kwestie van bijblijven en niet te veel punten weggeven. En dat deed Philippe. Hij hield het bocciaspel goed dicht en het ging vlot héén en weer tussen beide spelers waarbij Philippe aan het langste eind trok en nog een punt binnen haalde: 7-1 en een ticket voor de finale tegen... Bert Van Dijck. Die had in zijn poule gewonnen van Pieter Verlinden en Judith Bulthuis (telkens met 1 punt verschil maar telkens verdiend).

En het was een zeer rare finale. End 1 was blijkbaar om ter verst van de witte bal gaan liggen. Philippe speelde echt niet goed (de zenuwen?) en Bert liet kansen liggen om hier véél punten te pakken. Maar hij besloot met 1 punt. In end 2 pakte Philippe 1 punt zodat halfweg de wedstrijd de bordjes gelijk stonden. End 3 was voor Philippe. Zijn motor was op gang gekomen. Bert had een verre jack gelegd en een redelijke begin bal maar Philippe legde een geniale bal, dicht bij de jack, recht in Bert zijn werplijn. Die had hier geen goed antwoord op, legde een degelijke verdediging waar Philippe wel nog 2 keer tussen glipte. Een luide "ja" ging door de zaal en hij had 3 punten binnen. End 4 was spannend. Philippe had een goede startbal maar Bert kan een geniale bal leggen. Philippe probeerde één keer weg te spelen maar legde een verdediging. Bert moest nog 2 punten bijmaken maar vond geen opening in de verdediging. Philippe won het laatste end nog met een punt (eindstand: 5-1). Philippe mag zich kampioen kronen en kreeg de reuzegrote beker mee. Een bekroning van een heel mooi jaar (na zijn Vlaamse titel in februari).

 

Er waren nog 2 spelers aanwezig van Spinnaker. Zowel Stephen als Olivier speelden de nacompetitie (in totaal met 6 spelers) met als inzet 3 tickets voor de A-divisie volgend jaar. Stephen deed wat van hem verwacht werd en won al zijn wedstrijden en mag volgend jaar weer aantreden in de A-divisie. Olivier won 2 wedstrijden maar werd met het puntensaldo niet niet 3e en speelt volgend jaar (net als dit jaar) in de B-divisie. Van beiden ook zeer knap gespeeld.