2.12.2017 Achille wint BC-3-tornooi Open Nederlands Kampioenschap

2.12.2017 Achille wint BC-3-tornooi Open Nederlands Kampioenschap
2.12.2017 Achille wint BC-3-tornooi Open Nederlands Kampioenschap
2.12.2017 Achille wint BC-3-tornooi Open Nederlands Kampioenschap

Er zijn dagen die met HOOFDLETTERS en dan ook nog vet onderlijnd de clubgeschiedenisboeken in gaan. 2 december 2017 is er zo ééntje. Met vier sporters trok Spinnaker naar het Nederlandse Kerkdriel voor het Open Nederlands Kampioenschap boccia. Dit tornooi kent naast de Nederlandse bocciaspelers ook een pak Belgische bocciaspelers, die dan wel geen aanspraak kunnen maken op de Nederlandse titel (om de simpele reden dat Belgen geen Nederlanders zijn) maar wel het tornooi kunnen winnen.

Stephen Van Camp tekende voor de vierde keer present. Na een respectievelijk 7e, 2e en 5e plaats in de Open Klasse in de voorbije drie jaren trad hij nu aan - na zijn classificatie - in de BC4/BC5 categorie. Ze waren met zijn vijven en Stephen startte niet goed. Hij verloor nipt van Grace Ramakers me 4-3. Na twee ends stond hij 4 punten achter die hij in de twee resterende ends bijna wist weg te werken, maar net niet. Was het het gebrek aan opwarming (we waren echt wel net op tijd in Kerkdriel), was het de koude, was het de stress om goed te willen presteren, was het de gladde vloer,... Stephen vocht na een lange pauze in zijn wedstrijd tegen Renata Sparacino nog even tegen dezelfde kwelduivel maar wist wel te winnen. Tevreden over zijn bocciaspel was hij niet maar de eerste winst was binnen. Toen moest hijt tegen de enige BC4-speler in hun categorie, de piepjonge Rick den Hollander (what's in a name). En die veegde de vloer aan met Stephen. Hij speelde heel snel, heel wispelturig, wisselde geniale ballen af met mindere worpen maar wist daarmee Stephen (ongewild) uit zijn concentratie te halen en smeerde hem een 6-0 nederlaag aan. Stephen won zijn laatste wedstrijd nog tegen Chantal Van Engelen maar daarmee strandde hij op een derde plaats in deze categorie. Hij had op meer gerekend.

In de BC-3-categorie hadden we drie spelers mee: Robin Vanlommel (met assistente Tine), Jordy Van Den Branden (met assistente Anaïs) en Achille Elsmoortel (met assistente Loes). Er waren nog 3 Belgen present: Pieter Verlinden (Somival) die dit tornooi de laatste jaren steevast op zijn naam wist te schrijven en Simon Verbruggen en Sven Persijn, beiden M.G.J. Hiermee was de Belgische subtop mooi vertegenwoordigd. Het kransje deelnemers werd vervolledigd met Suha Aydin en Jelmer Teenstra, beiden uit Nederland.

Jordy schoot in zijn poule als een pijl uit een boog en wist zijn eerste, belangrijke wedstrijd tegen Simon te winnen met 7-1. Die was sprakeloos en werd al meteen onder gedruk gezet. In beide poules (van 4 deelnemers) gingen enkel de nummers 1 en 2 door. En Jordy had nu al een goede zaak gedaan. In zijn tweede wedstrijd won hij vlot van clubgenoot Robin (met 10-2) en had daarmee zijn ticket voor de halve finale al vast. Hij zette zijn zeer goede reeks verder met nog een overwinning tegen Jelmer Teensma. Na twee ends was het nog mooi gelijk, 1-1, maar in het derde end haalde hij vlot 5 punten binnen en kon de eindwinst (uiteindelijk 6-2) hem niet meer ontlopen. Hij werd ook 1e in zijn poule.

In de andere poule verloor Robin kansloos met 8-0 van Simon maar won van Jelmer met 5-3. Een mooie opsteker en een 6e plaats in het eindklassement. Achille begon tegen Sven met een rare wedstrijd. Achille haalde vlot en mooi het eerste end binnen met 3 punten. Het tweede end liep geen meter voor hem en Sven zette de bordjes weer gelijk. End 3 was weer voor Achille met 3 punten. En het vierde end was voor Sven met 2 punten waardoor Achille deze wedstrijd nipt won met 6-5. Maar hij was blij - en wij ook - want hij had in België nog niet vaak kunnen winnen van Sven. Zijn tweede wedstrijd was tegen Pieter Verlinden en hij deed goed mee. Na twee ends stond hij zowaar 3-1 voor maar Pieter zou Pieter niet zijn mocht hij beginnen knabbelen aan die achterstand. Na het derde end was het 3-3 en Pieter haalde in end 3 nog eens 3 punten binnen (6-3). Achille moest zijn laatste wedstrijd tegen Suha winnen om door te gaan en twee ends was het spannend en liep het gelijk op. Maar in end 3 maakte hij een geruststellende voorsprong die Suha niet meer kon inhalen. Ook Achille plaatste zich voor de halve finale en als tweede in de poule kwam hij uit tegen de eerste uit de andere poule, namelijk Jordy. Een echt Spinnakerduel tussen de twee trainingsmakkers. Een spannende wedstrijd waarbij Jordy in zijn twee ends 4 punten maakte en Achille in zijn end twee had gemaakt. Na drie ends was het dus 4-2 voor Jordy. Achille speelde zijn jack en legde - zoals hij al de hele dag deed - een geweldige eerste bal. Jordy kreeg die na veel zwoegen wel weg maar zijn bal die in de plaats werd gelegd, was niet goed genoeg. Achille kwam weer in punt en weer was Jordy op achtervolgen aangewezen. En het liep fout voor hem: een mindere bal, een wiel van de rolstoel op de lijn (verwijderde bal en een strafbal) maakte het drama voor hem nog erger. Achille rook de overwinning, legde nog wat ballen bij maar had nog altijd maar één punt. Met zijn laatste bal zat er niets anders op dan die bal van Jordy die hem meerdere punten ontnam weg te spelen. Wat hij vakkundig deed. Hij had meteen 4 punten beet en het ticket voor de finale. Als klap op de vuurpijl speelde hij ook nog de strafbal wat hem nog een punt opleverde. Die smile van hem was toen onvergetelijk: 7-4 en hop naar de finale waar Simon op hem zou wachten. Die had in een thriller van een halve finale (ook daar) nipt met 3-2 gewonnen van Pieter.

In de kleine finale won Pieter met 4-0 van Jordy (die daarmee onfortuinlijk vierde eindigde) maar veel ogen waren gericht op die ongewone affiche in de BC-3-categorie. Eerste end voor Simon met één punt, tweede end voor Achille met één punt (weer een puike eerste bal), derde end zowaar twee punten voor Achille die het Simon heel moeilijk maakte. En raakte uit zijn hum en keek in het begin van het vierde end weer tegen een geniale startbal van Achille aan. Hij kreeg die niet weg, zelfs niet met de moed der wanhoop en Achille had dat laatste punt maar te nemen en de wedstrijd te winnen met 4-1.

Een dikke proficiat aan hem en Loes. Opgestaan om 6u30, tornooi begonnen om 9u en de finale beginnen spelen om 18u. Wat een dag voor hen (en ook voor de rest van het team). Het is voor onze club de allereerste keer dat we een eerste plaats halen in het ONK en ook de eerste keer dat we in de BC-3-categorie (zowel in België als Nederland) een trofee binnen halen. En dat met een toch wel stevig deelnemersveld. We zijn apetrots op Achille!