Sportaanbod

Wie geeft sport?

De Spinnakermonitoren zijn een team gemotiveerde therapeuten (kinesisten, ergotherapeuten en logopedisten) en opvoeders, aangevuld met specialisten uit bepaalde sportgebieden van buitenaf.

 

Aan wie?

Naast de leerlingen van de diverse scholen van het Sint-Jozefinstituut staat de werking van Spinnaker ook open voor sporters met een fysieke handicap van buiten de schoolmuren. Daarnaast heeft Spinnaker een samenwerking met Handi-kid, een project van de stad Antwerpen om zoveel mogelijk kinderen en jongeren met een fysieke handicap aan het sporten te krijgen. Spinnaker richt zich in zijn recreatief aanbod vooral tot het geven van sport aan kinderen en jongeren. In zijn competitief aanbod aan kinderen, jongeren en volwassenen. Het competitieve aanbod omvat boccia en e-hockey. De tafeltennistrainingen in dagcentrum De Kluiver is uitsluitend gericht naar volwassenen met een fysieke handicap.

 

Wanneer?

Zij geven op maandag-, dinsdag- en donderdagavond en op woensdagnamiddag een gevarieerd sportaanbod. Spinnaker sport wekelijks, behalve tijdens de schoolvakanties.

 

Sportaanbod?

Tot het sportaanbod van Spinnaker behoren 5 sporten: zwemmen (recreatief), rolstoelhockey (competitief), boccia (recreatief/competitief), dansen (recreatief) en rolstoelhandbal (recreatief). Van de diverse sporten bestaan er verschillende niveaugroepen of vereenvoudigde versies zodat iedereen op zijn of haar niveau kan sporten. Zo creëren we competitiesportgroepen en zuiver recreatieve sportgroepen. De competitiesporters (alle rolstoelhockeyspelers en een aantal bocciaspelers) zijn aangesloten bij Parantee-Psylos (de hockeyteams onder de naam ‘Antwerp Wheelblazers’) en we nemen deel aan hun tornooien en competities. De overige spelers sporten recreatief en zijn aangesloten bij sportfederatie SPORTA.

Rolstoelhandbal is in samenwerking met handbalclub OLSE uit Merksem.

 

Waar en wanneer wordt er gesport?

Alle sporttakken (met hun verschillende niveaugroepen) vinden plaats op woensdagnamiddag tussen 13u00 en 15u30. Voor zwemmen zijn er ook sessies op maandagavond (16u15-18u30). Voor boccia zijn er trainingen op maandagavond (16u30-18u00), dinsdagavond (16u15-18u00) en op donderdagavond (16u15-18u00). De meeste sportsessies gaan door in de lokalen en op de terreinen van het DVC Sint-Jozef, Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen. Rolstoelhockeytraining is daarnaast twee keer per maand in de stedelijke sporthal Luchtbal, Santiagostraat 2, 2030 Antwerpen. Rolstoelhandbaltraining gaat afwisselend door in het DVC Sint-Jozef en in sporthal De Rode Loop, Rode Loopstraat 2, 2170 Merksem.

 

Hoe lang wordt er gesport?

Dit is afhankelijk van de sport en van de niveaugroep. Globaal genomen:

  • dansen (30 minuten)
  • zwemmen (45 minuten)
  • boccia (recreatief) (60 à 90 minuten)
  • rolstoelhandbal (afhankelijk van locatie: 60 of 90 minuten)
  • boccia (competitief) (105 minuten)
  • rolstoelhockey (2 uur)

     

Buitenshuis?

Onder de naam 'Antwerp Wheelblazers' nemen de hockeyploegen van Spinnaker deel aan de nationale competitie e-hockey (organistatie Parantee-Psylos). Ook nemen we met een aantal bocciaspelers deel aan de Vlaamse en Belgische competitie boccia (individueel en team), alsook aan de Nederlandse competitie. We organiseren zelf diverse competities (hockey, boccia), sportontmoetingen, nodigen mensen en organisaties uit om een specifieke sportsessie te komen geven of nemen deel aan sportactiviteiten die door de stad, de provincie of andere instanties voor mensen met een handicap worden georganiseerd in de regio.

Met onze zwemmers trekken we er elke 6 weken op uit om buitenshuis te gaan zwemmen (zwembad van Borgerhout of Brasschaat).