tafeltennis

tafeltennis

Paralympische sport. 


Doelgroep


Atleten met een motorische handicap. 


Over de sport


Tafeltennis is een zeer attractieve sport waar snelheid en techniek centraal staan. Tafeltennis wordt door personen met een motorisch beperking staand of zittend gespeeld. De internationale tafeltenniscompetitie wordt geregeld door het International Paralympic Table Tennis Committee (IPTTC) waarbij de regels van de International Table Tennis Federation (ITTF) worden nageleefd. Tafeltennis was één van de sporten die tijdens de eerste Paralympische spelen in 1960 op het programma stond. Het wordt beoefend door atleten uit 104 verschillende landen.


Tafeltennis in België


De Belgische tafeltennissers presteren al vele jaren op topniveau en behaalden zowel op Paralympics, EK's als op WK's talrijke medailles. In Belgische tornooien worden deze verschillende klassen soms samengevoegd en ingedeeld volgens sterkte. Mannen en vrouwen kunnen deelnemen in het enkelspel, in dubbelspel als ook in teamverband. Verschillende atleten spelen naast de specifieke competities voor personen met een handicap, ook in reguliere competities.


Classificatie


Atleten met een motorische beperking worden in 10 klassen onderverdeeld op basis van een functionele classificatie. De classificatie gebeurt na onderzoek van de bewegingsmogelijkheid, spiersterkte, voortbewegingbeperking, evenwicht en de mogelijkheden om het pallet te hanteren. Klasse 1 tot 5 zijn bestemd voor atleten die spelen met behulp van een rolstoel, terwijl klasse 6 tot 10 staande spelen. Klasse 11 is bestemd voor personen met een verstandelijke beperking. 


Bij Spinnaker


Op woensdagnamiddag oefent wekelijks een groepje van een 10-tal jongeren. Het gaat hem om sporters van diverse categorieën.


Daarnaast hebben een vijftal gebruikers van het dagcentrum voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel (N.A.H.) van 'de Kluiver' in 2004 een klein clubje opgericht. Doel is regelmatig te tafeltennissen en competitiegewijs of tornooigewijs eens tegen anderen te spelen. Zij trainen wekelijks en hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de competitieve tornooien van Parantee.